Reklama

Systemy Nośne

Sukces polskiej rakiety Bursztyn. Eksperci zabrali głos [WIDEO]

Autor. Łukasiewicz – Instytut Lotnictwa

Pierwsza na świecie rakieta, w której jako utleniacz zastosowany został nadtlenek wodoru o stężeniu 98%, została przetestowana w docelowej konfiguracji i osiągnęła pułap 101 km! Mowa o polskiej rakiecie suborbitalnej ILR-33 BURSZTYN 2K, która wystartowała z Norwegii w środę, 3 lipca 2024 r.

Szczegółowe informacje na temat rakiety suborbitalnej ILR-33 BURSZTYN 2K przekazano na konferencji prasowej, zorganizowanej w siedzibie Instytutu w piątek, 5 lipca br. W wydarzeniu wzięli udział:

  • dr inż. Paweł Stężycki - Dyrektor Łukasiewicz – Instytutu Lotnictwa;
  • dr inż. Sylwester Wyka - Zastępca Dyrektora ds. Badawczych w Łukasiewicz – Instytut Lotnictwa;
  • prof. Grzegorz Wrochna - Prezes Polskiej Agencji Kosmicznej (POLSA);
Reklama

W konferencji w formie zdalnej uczestniczyli również eksperci:

  • dr Michał Wierciński, Wiceprezes Polskiej Agencji Kosmicznej;
  • dr inż. Adam Okniński, Dyrektor Centrum Technologii Kosmicznych w Łukasiewicz – Instytucie Lotnictwa;
  • mgr inż. Michał Pakosz, Kierownik Działu Technologii Rakietowych oraz kierownik projektu ILR-33 BURSZTYN 2K w Łukasiewicz – Instytucie Lotnictwa;
Reklama

3 lipca br. Łukasiewicz – Instytut Lotnictwa przeprowadził lot testowy polskiej rakiety suborbitalnej ILR-33 BURSZTYN 2K. System, wystrzelony z Andøya Space Sub-Orbital w Norwegii, osiągnął pułap 101 km! To pierwsza na świecie rakieta, w której jako utleniacz zastosowany został nadtlenek wodoru o stężeniu 98%. Jest wyposażona w innowacyjny hybrydowy silnik rakietowy oraz silniki na stały materiał pędny, jak również szereg nowoczesnych technologii, które mogą być zastosowane w innych systemach rakietowych.

Opracowanie: M. Mitkow / W. Kaczanowski

Reklama

Komentarze

    Reklama

    Interesujesz się kosmosem i chciałbyś wiedzieć więcej na temat eksploracji, przemysłu, wojska i nowych technologii? Dołącz do grona naszej społeczności zapisując się do newslettera i zaobserwuj nas na social mediach, aby zawsze być na bieżąco!